Cum reduci consumul la energie electrică, micșorezi factura la curent și te încadrezi în noul plafon de compensare
Anul curent va veni cu facturi de care ne este deja frică. Guvernul a promis că va compensa o parte din consum, însă acest plafon are anumite reguli pe care trebuie să le știi.
Dacă nu ții cont de ele, ai toate șansele ca facturile la energia electrică să te șocheze, în lunile ce vor urma.
În mod evident, trebuie să ții cont de câteva sfaturi, astfel încât să te ajuți să nu „sari calul” la factură.
Ce îți promite Guvernul și ce trebuie să știi tu: cum eficientizezi consumul de energie electrică
Este foarte important de știut că Guvernul a redus deja cu 15% plafonul lunar de consum, astfel că, de la 300 de kiloWatt oră a ajuns la valoarea de 255 de kiloWatt oră.
În speță, va trebui să începi să faci economie, dacă vrei ca, la sfârșitul lunii, să poți număra zerourile de pe factură. Măsura nu este una solitară în Europa, de vreme ce, peste tot pe continent se recomandă și chiar impune economia.
„În fiecare casă există mai multe variante de consumatori. Unul dintre exemple se află aici: cuptorul cu microunde aduce un consum mediu de 3,4 kWh, ceea ce înseamnă 34 kW lunar. La fel, lucrurile pot fi calculate și la o mașină de spălat rufe, care în medie aduce un consum de 2 kW pe oră. Per total, la o utilizare de 20 de spălări pe un program normal ne poate aduce într-o lună un consum de 40 kW”, a declarat inginerul Octavian Rădan, citat de Digi24.
Pe timp de vară, cele mai mari consumatoare de energie electrică sunt aparatul de aer condiționat, dar și frigiderul.
În medie, o casă obișnuită consumă, în timpul anotimpului călduros 35 kW pe lună (frigider), 24 kW pe lună (AC), 40 kW pe lună (mașină de spălat) sau 34 kW pe lună (cuptor electric).
Dacă atunci când vorbim despre frigider, este mai greu să faci economie, ai putea, totuși, să-ți raționalizezi consumul în cazul celorlalte aparate electrocasnice.
Spre exemplu, folosește aerul condiționat numai atunci când este neaparată nevoie și niciodată nu îl seta la mai puțin de 24 de grade.
Apoi, este foarte important să scoți din priză tot ceea ce nu folosești, chiar și încărcătoarele care, la o primă vedere, îți dau impresia că nu consumă nimic, de vreme ce nu sunt conectate de vreun device.
Mai mult, nu este recomandat să oprești centrala termică dacă pleci de acasă timp de mai multe zile. Ea trebuie setată la 16 grade dacă lipsești o zi și la 6 grade dacă timpul în care nu stai acasă este mai mare.
Frigiderul trebuie și el plasat într-o sursă răcoroasă, de preferat nu lângă un cuptor sau radiator de orice fel.
Mașina de spălat ar trebui folosită doar atunci când ai haine suficiente pentru a-i bifa capacitatea.